Wat vind jij het leukste om te doen?

Afgelopen vrijdag was ik op een netwerkbijeenkomst en daar ontmoete ik een bekende voor mij. We raakten aan de praat over de business, het bekende: hoe gaat het? Wat doe je zoal en wat maak je mee? Ik vertelde vol enthousiasme over mijn business en de successen. Toen stelde hij mij de vraag; Tamara wat vind je nu het leukste om te doen in jouw business? Daar hoef ik niet lang over na te denken, sales is mijn passie en dat vind ik leuk om te doen. Maar trainen en coachen vind ik ook  leuk om te doen, want daar krijg ik energie van als ik mijn trainees zie groeien en ontwikkelen naar succes! Het salesspreekuur heb ik al eerder verteld hoe leuk ik dat vind. Eigenlijk alles binnen mijn business vind ik leuk om te doen omdat ik er ongelooflijk veel energie van krijg om mensen te helpen naar groei. We kwamen dan ook tot de conclusie dat omzet genereren of het verdienen van geld niet hetgene is waar het om draait. Dat is het gevolg van alle leuke dingen die ik doe. Naderhand bedacht ik me, dat zegt wat over mijn drijfveer! Ik ben dus niet alleen maar oranje, rood en ook groen en paars! En nog een “openbaring” geld is geen drijfveer. Maar dat wist ik natuurlijk al. Waarom blog ik hier nu over? Netwerken staat bij mij vaak als een van mijn salesactiviteiten op de agenda. Verbindingen maken, mensen ontmoeten, etc. Ik vond de vraag die ik kreeg zo treffend omdat het om de essentie van je business gaat. Hoe kun je anders verbinden als je de ander niet goed kent? Oprecht geïnteresseerd zijn, maakt dat je goed kunt communiceren, toch? Het inzicht dat mijn drijfveer naar boven komt, is treffend. Hiermee bevestig ik wat ik train, je bent nooit 1 kleur. Je laat ze zien in de situatie wat nodig is om aansluiting te maken of wel de verbinding met je gesprekspartner. Nu de hamvraag, wat is de kleur van mijn gesprekspartner geweest? In mijn overtuiging, groen en paars. Ik ben alleen helemaal vergeten te vragen wat hij nu het leukste vindt om te doen in zijn business. Voor iemand die groen/paars is niet geheel onbelangrijk. Dat ga ik hem de volgende keer vragen als ik hem zie!

Onorthodox trainen

Onorthodox trainen.

Na mijn laatste blog kreeg ik de vraag: wat is onorthodox trainen? Onorthodox  vertaald in het woordenboek: 1) Liberaal 2) Niet volgens geloofsvoorschriften 3) Niet volgens de leer 4) Niet zuiver in de leer 5) Onzuiver 6) Onrechtzinnig.

Ik heb namelijk van mijn trainer leergang tot coach een boekje gehad : onorthodoxe interventies bij coachen. Het ging in grote lijnen om het loslaten en coachen in het hier en nu. Wat ligt er voor je en daar werk je mee.  Grotendeels hanteer ik dit gegeven in mijn trainingen en dus ook in mijn sparringsessies. Het werkt net als Boedha, je ontvangt en geeft het weer terug. En wat ik eigenlijk bewerkstellig is dat de training of sparring op maat wordt gegeven omdat jij degene bent die het uiteindelijk moet doen of zelfs sterker nog: jij hebt alle informatie bij je om je verder te helpen.  En door onorthodox te trainen geef ik je wat je nodig hebt om verder te komen dan wel te groeien in je ontwikkeling. Maar wat ik eigenlijk ook bedoel met onorthodox trainen, is niet standaard trainen. De betekenis volgens punt 3: niet volgens de leer. Natuurlijk zit er een proces in het trainingsprogramma, en ik vind het juist belangrijk om datgene aan te reiken wat zich voordoet binnen de training en even af te wijken van het proces. Maar wat ik nog leuker vind is de training zo maken en doen dat je niet alles volgens het geijkte proces doet, maar juist in actie komen en ervaren waardoor de training nog meer inhoud krijgt. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat je met het team op de kleurenmat staat om zo te oefenen hoe iemand reageert vanuit zijn drijfveer of juist te ervaren hoe iemand kan reageren vanuit de drijfveer die jij niet bezit. Nu lijkt het net alsof ik trainingen geef en het een zooitje wordt. Dat is zeker niet aan de orde. Ik heb de overtuiging dat trainen niet zit in een powerpointpresentatie en een werkboek verspreiden. Het geeft naar mijn mening nog meer inhoud door wat extra te doen en misschien zelfs wel zo dat je je trainees uit hun comfortzone haalt om de stap naar ontwikkeling en groei te maken.

 

En zo gebeurde het vandaag, dat ik een trainee had voor een salestraining en deze training hebben we halverwege onderbroken omdat de nood bij mijn trainee hoog was dat hij nog geen omzet had gemaakt. We hebben samen een plan “ingekleurd” voor de komende week om de ervaring op te doen van de opgedane kennis van de salestraining. Breng het nu in praktijk en volgende week gaan we verder met de training met de business cases die je hebt verworven in die week. Dat vind ik toch echt een staaltje onorthodox trainen.

 

Wat zou voor jou de ideale niet standaard training zijn?

Salesspreekuur

Sinds dit jaar verzorg ik het salesspreekuur voor het ondernemershuis in Deventer. De spreekuren zijn begonnen als een pilot om te kijken of het ondernemershuis hiermee haar diensten mee kan uitbreiden. Vanuit mijn passie voor sales en salesgedachten heb ik natuurlijk volmondig ja gezegd om mee te werken. En zo komt het dat ik met allerlei soorten ondernemers in gesprek kom met als onderwerp sales en soms een stukje marketing. De meeste voorkomende vraag is: hoe krijg ik mijn sales op orde? Met andere woorden hoe krijg ik meer omzet en klanten? Eigenlijk is dat niet zo gek als je weet dat veel ondernemers met deze vraag zitten in deze soms zo moeilijk bereikbare markt. Het verschil zit hem toch vaak in of je nu producten of diensten verkoopt. Wat is tastbaar en wat is “lucht” en pas meetbaar nadat je dienst hebt uitgevoerd. Wat ook een veel voorkomende vraag is: zit de markt wel op mij te wachten? Ik kan me voorstellen als je net start dat dit een vraag is omdat je uit je comfortzone moet komen om stappen te maken.

Uiteindelijk hebben de salesvragen allemaal te maken met jezelf en in dit geval met jou als ondernemer. Hoe ga jij het verschil maken? Hoe profileer jij jezelf vanuit jouw overtuiging en identiteit, want een verkoopverhaal is niet zomaar even verteld als het niet dicht bij jezelf ligt.

Vanuit het salesspreekuur start ik vaak een begeleidingstraject op met training en coaching op het gebied van salesvaardigheden. In combinatie met de voucherregeling van MKB Deventer help ik de ondernemer, zodat het investeringsbedrag niet zo hoog is. Want laten we eerlijk zijn, als je starter bent of een ondernemer die een boost nodig heeft dan ben je zuinig met elke euro die je wil investeren.

Waarom vind ik het salesspreekuur nu zo leuk om te doen? Ik ga je het antwoord geven; door de diversiteit van ondernemers, leer ik een hele nieuwe markt kennen. Daarnaast leer ik door deze nieuwe markt dat sales mee gaat veranderen.

Want wat is sales nu eigenlijk? Sales is voor mij communicatie in het kwadraat. Een goed verkoopverhaal is een ding, maar echt affiniteit hebben met je doelgroep en daarop aansluiten is een heel ander verhaal. Weten wie je bent en hoe je jezelf positioneert maakt dat je aansluit op jouw dna van sales. En dan is een goed verkoopverhaal niet zomaar een verhaal, maar een verhaal met inhoud en meer. En het allerleukste vind ik nog dat bijna al mijn trainees tot nu toe geweldige resultaten halen, daar krijg je zoveel energie van en maakt dat ik weet waarom ik het salesspreekuur zo leuk vind.

 

Heb jij ook een mooie visie of ervaring met sales?

PersonalSense is online

Ja, de website van PersonalSense is online, wauw! Ik ben er super blij mee en ik hoop dat dit de laatste keer is geweest. Wat jullie misschien niet weten, is dat dit nu de derde keer is. Drie keer is scheepsrecht. De eerste keer was helemaal in het begin met het opzetten van PersonalSense. Ik wist nog helemaal niks van websites laat staan van de hele marketing. Het enige wat ik dacht was dat ik een website moest hebben, want dat hoort zo, toch? Dus zo goedkoop mogelijk om zo min mogelijk kosten te hebben. Ik had al in mijn hoofd wat ik als logo wilde en de teksten heb ik door een goede kennis laten redigeren. Ik dacht dat ik het voor elkaar had, maar dat was niet het geval. Ik wilde een zakelijke uitstraling en het straalde zweverig en niet concreet uit. De identiteit en overtuiging van PersonalSense moest zakelijk zijn met een persoonlijke verbinding. Na mijn uitstapje bij een franchiseorganisatie wist ik het zeker dat dit niet de beste keus was voor mijn website. Dus op naar een nieuwe webbouwer. De tweede keer is de website gebouwd door een mede-ondernemer die in hetzelfde kantoorgebouw zat als ik. Ik ging een samenwerking aan en de nieuwe website werd zo ook opgetuigd met PersonalSense met mijn nieuwe samenwerkingspartner. Hij zag er al stukken beter uit, mooie foto’s laten maken door mijn beste vriendin. Ik kan je haar echt aanraden. Maar na een half jaar was de liefde over met mijn samenwerkingspartner en dus ook met mijn mooie nieuwe website. Dus weer uit de lucht gehaald. En ik zat wederom zonder website, ja er stond mooi op vermeld dat “tijden veranderen en PersonalSense ook. Binnenkort komt hier de nieuwe website.” En daar bleef het ook even bij. Tijdens netwerkbijeenkomsten kreeg ik er al het nodige over te horen; “nog steeds in opbouw?” of “zoek je nog een webbouwer?”. Maar ik bleef trouw bij mijn nieuwe leverancier. Hij had tenslotte ook de website van de Tafel van Starters en Ondernemers gemaakt en de huisstijl dus waarom zou ik switchen? Het wachten is beloond want nu is hij af! En ik ben super blij met mijn webbouwer/designer, hij heeft er wat moois van gemaakt. En oh ja, de teksten heb ik door een tekstschrijver laten schrijven. Dat is echt een vak apart. Het resultaat mag er zijn en ik ben niet meer van plan om nog eens een keer een hele nieuwe website op te tuigen. Wat heb ik er nu uiteindelijk van geleerd? Behalve de prijs is het ook erg belangrijk dat iemand je website bouwt die jouw DNA snapt. De eerste webbouwer paste niet in mijn DNA maar wel in mijn portemonnee. De tweede webbouwer had best goed werk geleverd maar kon zich niet aanpassen aan de innovatie waar PersonalSense mee te maken heeft gekregen. Dus knippen en plakken was niet de oplossing om mijn DNA uit te stralen. En dan heb je drie keer is scheepsrecht, de derde  webbouwer heeft het helemaal begrepen als het gaat om de DNA van PersonalSense en van mij als persoon. Dat is toch wel prettig werken. Want uiteindelijk komen mensen op je website en identificeren jou met je bedrijf. En in mijn geval wil ik niet zweverig of niet concreet zijn maar juist business met een persoonlijke verbinding en dat is volgens mij toch goed gelukt! Door al deze ervaringen heb ik er gevoel bij gekregen welke webbouwer past bij welke ondernemer. Ik kreeg net een sms van een startende ondernemer die op zoek is naar een webbouwer voor haar website. Ik heb haar gestuurd naar een webbouwer die bij haar past, dat scheelt haar heel veel onnodige kosten en als het goed is een website met haar DNA om mooie stappen te zetten in haar ondernemerschap!